zondag 13 januari 2008

Coach en Train je netwerk

Hoe meer tijd je investeert in het coachen en trainen van je netwerk, des te meer je netwerk in staat zal zijn iets wezenlijks voor jou te betekenen.

In mijn netwerk ken ik iemand die zich bezighoudt met het geven van inburgeringcursussen voor allochtonen. Ik wist dat zij tot de top 10 van Nederland behoorde, werkte volgens de Prince2 methode. Zij werkte voor bureaus , maar wat ik niet wist was dat zij via openbare inschrijvingen van Gemeenten aan haar klanten probeert te komen. Dat is mij nooit duidelijk geworden. Er stond pas geleden een advertentie in een regionaal dagblad, voor een openbare inschrijving voor het geven van inburgeringcursussen en alhoewel ik wél aan haar dacht, schakelde ik absoluut niet dat dit voor haar belangrijke informatie zou kunnen zijn. Ik ging er zonder meer van uit dat zij dan wel ingehuurd zou worden als freelancer of zzp’ér. Haar doelstellingen en ambities liggen echter véél hoger en zij wil zelf de freelancers en zzp’érs in kunnen huren, zo bleek veel later pas uit een gesprek. Het is dus van wezenlijk belang je netwerk te laten weten, wie je klanten zijn en hoe je er meestal áán komt.

Vijf tips!

1) Selecteer uit je netwerk een groep mensen waarvan je weet dat ze veel contacten hebben of nieuwsgierig van aard zijn en veel berichten of knipsels lezen. Dat zullen er maximaal 40 zijn

2) Spreek regelmatig 1op1 met de op die manier geselecteerde groep uit je netwerk .

3) praat enthousiast over wat je bezig houdt.

4) Het standaard antwoord op de vraag hoe het met je gaat, moet zijn ‘’ goed, want ik doe… ben bezig met… heb geoffreerd voor… heb net een opdracht af voor………… Overigens het gaat altijd “goed, want “ met je, ook al gaat het op dat moment wat minder….

5)Verdeel de tijd éérlijk. Luister langer naar je gesprekspartner dan hij naar jou, ook al lijkt dat tegenstrijdig met het bovenstaande.

Op die manier word je een waardevol lid van hun netwerk en zul je tot hun groep van 40 gaan behoren.


Succes
Jos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten