maandag 22 december 2008

De goede voornemens voor 2009

Neem je vooral voor om méér netwerk bijeenkomsten te bezoeken. Neem je daarna voor om alle lijstjes met ijzersterke tips overboord te gooien. Vervolgens neem je je voor om op netwerkbijeenkomsten vooral jezelf te zijn en te blijven en je op je gemak te voelen.

Ik moet toegeven dat mijn mening hierover in de loop van de jaren behoorlijk is veranderd. Voortschrijdend inzicht zullen we het maar noemen. Ik ga er van uit dat iedereen toch nog wel opvoeding genoten heeft en zich redelijk sociaal weet te gedragen. De werkelijke aso's zul je niet gauw op ondernemers netwerken aantreffen. Dus wat dat betreft mogen de lijstjes met tips en do's en dont's over je haren kammen, pepermuntjes en met twee woorden spreken overboord.

Bij een netwerkbijeenkomst trof ik een tweetal mannen, waarvan bleek dat ze al jarenlang vrienden van elkaar waren en dus volledig tegen de regels van het netwerken, gezellig bij elkaar stonden. Bovendien stonden ze helemaal aan het uiteinde van de zaal. Op dat moment nog tamelijk geïsoleerd.

De meeste lijstjes zeggen: Ga niet bij je vrienden staan, die ontmoet je toch wel op andere gelegenheden.
Een andere regel zegt: Blijf niet op een plaats staan maar meng je in het gezelschap. Onze vrienden hadden hier mooi géén boodschap aan.

Toegegeven, ze stonden prachtig in een "open twee". Dus niet naar elkaar toe, in gesprek. Nee, ze stonden naast elkaar. Te bekijken en ongetwijfeld te becommentariëren wat er zich in de zaal verder afspeelde. En naar mate de avond meer op gang kwam, kwamen zij, nog steeds aan hun tafeltjes staande, meer en meer tussen de mensen. En al helemaal nadat het buffet geopend was, stonden zij uitermate strategisch opgesteld, want iedereen schoof aan op zoek naar een plekje om het bordje neer te zetten.

Hoe ik met ze in contact kwam?? Ik hield me wel aan de regels van het lijstje en liep wat rond. Ik had geleerd dat een "open twee" aanspreekbaar zijn, dus dat deed ik. Het werd een genoeglijk gesprek met onverwachte aanknopingspunten over schoonmaak middelen en auto-leasing. Én er schoven hoe langer hoe meer mensen bij, zodat het nog aardig krap werd aan het tafeltje, met nog meer leuke gesprekken.

Het werd werkelijk te krap aan dat tafeltje. Dus nadat ik voor de tweede keer van het buffet had opgeschept, het was zó heerlijk, ben ik een "eigen" tafeltje begonnen, een statafel waaraan niemand (meer) stond. Binnen enkele seconden had ik "anschluss" en schoven er mensen aan. Op een heel gemoedelijke manier ontstonden vervolgens zeer boeiende gesprekken.

Dus: wat mij betreft: Niet krampachtig volgens de lijstjes. Zorg dat je weet hoe je een zaal kunt "bewerken". Doe wat je prettig vind en wees vooral jezelf en op je gemak!

Vrolijke Kerstfeest en een Voorspoedig NegentienTweeduizendnegen!
Jos