woensdag 28 april 2010

Praat niet over jezelf...

..................................................................................dat doen anderen wel als je weg bent.

Zo begin ik meestal de workshop Effectief Netwerken, nadat Robert en ik elkaar geintroduceerd hebben.

Introducties zijn de ruggegraat van het netwerksysteem. Je kunt er door met mensen in gesprek komen, je kunt erdoor van mensen áf  komen als je er lang genoeg mee hebt gepraat, maar mooier nog je kunt over anderen opscheppen op een manier waar ze zelf van zouden blozen. Zonder dat dat nodig is, want vaak is het gewoon de waarheid. En die mag gezegd worden. Of geschreven.

Ik werd attent gemaakt op een blog artikel van Ha Vo, die voor Componence.com werkt en daar hele slimme, prachtige dingen uithaalt met websites. Mashups noemen ze dat, waarbij media van allerlei verschillende kanalen, grafisch worden ondergebracht op je eigen website. Geweldige techniek. Maatschappelijk verantwoord ook, want ze recyclen de code ook nog eens een keer.

Maar ook een hele slimme website, die van hen zelf, want ze lieten mij registreren met mijn LinkedIn profile. 
Daardoor stond ik volledig en met mijn geheel profiel bij hun bekend.
De Marketeer staat te likkebaarden bij alle gegevens die hij in de schoot geworpen krijgt.  Ha kon mij dus een berichtje sturen op mijn LinkedIn profiel. Hij is betalend lid, dus mag Inmails sturen. Hij had heel goed gekeken en triggerde mij met een vraag over Netwerken.  Breek me de bek maar los, ik vertel wel!

Ik keek nogmaals naar hun website en las zijn blog waarin hij een lans breekt voor twee mensen.  Hij is erg onder de indruk van hen: Kevin Rommen en Jochen Klijn. En terecht. Het zijn niet de minsten op hun vakgebied en hun meningen hebben authoriteit.

Maar wat doet Ha.  Hij geeft er een wending aan en zegt : Deze blog lijkt ondertussen misschien wel een promotie stuk voor Kevin Rommen en netwerken.nl, maar eigenlijk vind ik dat ook niet erg. Waarom, omdat ik er echt in geloof en zonder moeite mijn enthousiasme hierover graag overdraag aan mijn netwerk.

Het lijkt niet alleen een promotiestuk. Het is een promotiestuk. En dat is geweldig. Praat niet over jezelf ... dat doen anderen wel als je weg bent. Praat over anderen, en er zal over jou gesproken worden! Dus bij deze Ha. Je hebt het bij het rechte eind.

Bezoek Ha Vo op zijn website en lees het hele artikel.. Vergeet niet de video van Jochen Klijn te bekijken die Ha heeft toegevoegd.  Erg inspirerend.

Ha's slotopmerking waar ik het helemaal mee eens ben: Daarom denk ik ook dat in de toekomst iedereen het offline & online netwerken moet leren, marketeers en pr consultants die alleen maar aan zenden denken zijn verleden tijd!