maandag 24 mei 2010

Hoe in vijf stappen anderen helpen te slagen

In het boek van Richard Carlson,"don't worry, make money" is een van de hoofdstukken gewijd aan het fenomeen: Help een ander slagen.

Voor mij is dit natuurlijk extra beladen, omdat het dé definitie is van Referrals!  Hij zegt onder andere: Als we dus een ander leren hoe hij of zij meer succes kan boeken, zullen we onszelf daar altijd mee een dienst bewijzen. Waarschijnlijk, zo gaat hij verder, kent u ook veel mensen die u zou kunnen helpen. Mogelijk bent u op uw terrein een expert, of zeer ervaren. Misschien zou iemand uw aanwijzingen, advies of bemoediging goed kunnen gebruiken. Heeft iemand, vervolgt hij, in uw naaste familie of vriendenkring het moeilijk? Ik wil wedden dat u, als u goed om u heen kijkt, iemand kunt vinden die uw hulp zeer op prijs zou stellen.

 
Richard gaat wat verder hierover, maar zegt dan : Mijn enige waarschuwing bestaat hieruit, dat u zeker moet weten dat u toestemming hebt om hulp te bieden. Wees tactvol en geduldig. Niet iedereen wil geholpen worden en soms is iemand er nog niet aan toe. Iedereen is op een ander punt in zijn leven.

  
Naast de omschrijvingen van Dr. Ivan Misner heb ik nog niet eerder dergelijke heldere beschrijving van Referrals gezien:

 
  • Sta altijd open om iemand te helpen
  • Krijg helder of iemand geholpen wil worden
  • Geef duidelijk weer, welke hulp je zult gaan bieden
  • Help dan ook daadwerkelijk (doe (meer dan dat) wat je zegt)
  • Verwacht niets terug
 
De slotzin van het hoofdstuk hakt er in en Carlson schrijft: Volgens mij zult u ook ontdekken dat anderen helpen slagen, uw eigen succes zal bespoedigen.

 

Vandaag hielp ik een jongeman met wat tips over zijn zoektocht naar een baan. Weet je wat zijn antwoord was?
 
Wow wat een uitleg. Prima email dankje.

Nogmaals dankje voor je adviezen ik waardeer het echt. Mensen die andere mensen helpen zijn goede mensen, en prettige mensen om samen mee e verken. Dat zegt veel over iemand als mens als je iemand anders helpt.


En daardoor voelde ik mij weer helemaal prettig.................

Richard Carlson: Don't worry, make money
ISBN 90-245-0895-9