maandag 15 november 2010

Praat niet over jezelf...............

Dat doen anderen wel als je weg bent. Deze tegeltjeswijsheid blijkt toch steeds weer een van dé verrassingen te zijn voor de deelnemers aan onze workshops.

Gedurende het verloop van de workshop komen vaker de verhalen naar voren dat op netwerkbijeenkomst een groot aantal mensen toch wel hoog van de toren blazen over zichzelf, hoe belangrijk ze zijn (zichzelf vinden). Het blijkt een grote bron van ergernis te zijn. Dus iemand anders over jouw bekwaamheden laten praten is in zo een geval een uitkomst.

Iemand anders over jou laten praten. Het liefst als je er zelf niet eens bij bent. Dan hoef je ook niet te blozen of je verder bescheiden op te stellen. Want dat siert de mens, bescheidenheid. Dat zegt een andere tegeltjes wijsheid.

De uitdaging is natuurlijk dat iemand anders niet zo maar, spontaan, over je zal gaan praten. Pas in het geval dat je hem duidelijk hebt geïmponeerd, zal dat gebeuren. Dit wordt ook vaak samengevat als anderen jouw ambassadeur laten zijn. En dáárvoor moet je weer investeren in je relatie. Investeren. Laten zien wie je werkelijk bent. Niet imponeren op basis van grootspraak, maar imponeren op basis van je werkelijke zelf, je persoonlijkheid.

Ferdinand Aukes
Investeren moet je ook in je relatie met een paard. Afgelopen week mocht ik een workshop bijwonen “Het paard als spiegel”gegeven door Ferdinand Aukes . De workshop werd gegeven in de De Binnenwereld van John Vrakking en Carin Schrader in het prachtige Rekken.


Tijdens die workshop kwam heel duidelijk naar voren dat het paard (Lotte, een haflinger merrie) duidelijk niet onder de indruk was van poeha en bombarie. Ze bleef gewoon door grazen. Intuïtief voelde het paard wel aan dat je op een eerlijke, authentieke manier contact wilde maken. Zij stond dat ook toe.


Carin Schrader laat zien wie de leiding heeft
Zij ging zelfs zover mee, dat ze je rustig volgde. Tot het moment dat er iets gebeurde, ergens anders, een geluid een beweging. Plots verloor ze alle aandacht voor jou als leider en moest eerst weten of alles wel veilig en te vertrouwen was. En plotseling liep je alleen. Je had als leider niet gemerkt dat ze de oren spitste en ergens anders naar keek. Je had als leider niet duidelijk gemaakt, dat je ook in de gaten had dat er “iets”was, maar dat dat geen kwaad kon. Dat ze je kon vertrouwen.
Contact maken. Lotte en Jos ontmoeten elkaar.
Je had niet geïnvesteerd in de relatie met het paard.


Binnen je netwerk geldt exact hetzelfde. Jij wilt dat anderen iets voor je doen? Je volgen en over je praten. Dat willen anderen best doen, als jij jezelf bent en duidelijk investeert in de relatie.Oog blijven houden voor hun belangen.


En dan komt een andere tegeltjeswijsheid mooi van pas: Adverteren gaat over je product, netwerken gaat over jezelf. Mensen zijn bereid iets voor je te doen, als jij bereid bent continue in de relatie te investeren zodat er aandacht voor jou blijft bestaan.

Wat was het koud en nat in Rekken. En wat was het mooi om door Lotte op een aantal simpele dingen gewezen te worden, zoals leiderschap, duidelijkheid, aandacht.