donderdag 28 april 2011

Waarom en hoe vaak jouw netwerkcontacten ontmoeten!

"En na 8-9 weken wanneer je iedereen gesproken hebt? Wat is dan de meerwaarde om elke week te komen?" was de vraag van een van de deelnemers aan de discussie.

De klok kun je wel stilzetten. De tijd niet. In acht, negen weken tijd kan er veel gebeuren. Waarom hebben bedrijven of afdelingen regelmatige, vaak zelfs , wekelijkse besprekingen? En het maakt daarbij niet uit hoe ze die noemen, voortgangs of werk-bespreking of vergadering.


Waar het om gaat is om de voortgang te bespreken. Wat heb je de afgelopen periode gedaan? Wat ga je de komende periode doen? Welke problemen verwacht je waar je hulp bij kunt gebruiken.

Het gesprek zou over verschillende zaken kunnen gaan. Ligt er maar net aan waar jij op dat moment het meeste mee zit. Of je weet dat het het onderwerp is waarvan je gesprekspartner  veel vanaf weet:

“Ik heb mijn caravan uit de stalling gehaald. Wij gaan er mee naar Frankrijk deze zomer. Ik zie er toch wel een beetje tegenop om telkens dat stuk te rijden.”

Of, wat zakelijker  “We zijn aan de afronding van een project bezig. Nieuwe opdrachten ontbreken nog eventjes. Vakantietijd, denk ik.  Ik vind dat wel lastig om te overbruggen.”

In positievere zin: “We hebben net een project afgeleverd. Veel ervaring opgedaan. Nu gaan wij een nieuw project starten. Er komt veel op ons af. Wij zouden nog wat “kennispartners”kunnen gebruiken”.


Professor Mark Granovetter heeft overigens onderzocht en besproken dat als je elkaar té vaak ziet de  resultaten  veel minder worden dan als je elkaar minder vaak ziet.  (The strenght of weak ties-1973)  Als je elkaar minder vaak ziet, heb je meer te vertellen en dat doe je dan ook. Als je elkaar vaker ziet, praat je minder want je denkt elkaar veel beter te kennen.

Tenzij je elkaar regelmatig ziet en wéét dat je moet praten over : Wat heb ik afgelopen periode gedaan, wat ga ik komende periode doen en waar kan ik hulp bij gebruiken.

En dat noemen ze binnen de Agile software ontwikkeling  dan weer een Scrum!  En “scrummen”doen ze eigenlijk het liefste elke dag! Zelfs met “Scrummaster”

foto's door:
Wide Face City Klok door Erskine Rivera MErskine
Volkswagenbusje door Petr Kratochvil
Rugby door Peter Griffin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten