woensdag 23 februari 2011

Wat is netwerken eigenlijk? We laten het onderzoeken !

 Tyrza Eijselendoorn (links) en Mandy Lenferink (rechts) doen een afstudeeronderzoek voor het afronden van hun studie aan de Universiteit van Twente.

Wie doet het op dit moment niet? Netwerken. Of het nu op Facebook, Linked In, Hyves of Twitter is, netwerken doen we bijna allemaal wel op een manier. Door de juiste mensen te kennen, kunnen we verder komen in onze carrière of op de hoogte blijven van nieuwe dingen.

Iedereen heeft wel een eigen idee bij netwerken en op internet zijn er genoeg sites die aandacht besteden aan dit onderwerp. Maar wat is netwerken eigenlijk? De meeste gebruikte definitie van netwerken is het leggen en onderhouden van contacten die je kunnen helpen bij vooropgestelde doelen (zoals het vinden van een baan, mensen leren kennen of een opdracht binnen halen).

Netwerken is niet alleen voordeel voor jezelf behalen, maar ook zorgen dat jij anderen een stapje verder kan helpen. In principe zit iedereen die je kent ergens in je netwerk. Dat kan een digitaal netwerk zijn zoals Linked In of Facebook, maar ook vrienden of vrienden van je ouders zijn een onderdeel van je netwerk.

Het klinkt allemaal redelijk simpel, dat netwerken, maar netwerken is niet voor iedereen even gemakkelijk. The Master Networker Institute (zie kader) concludeert dat vooral het aanspreken van vreemden om je netwerk uit te breiden moeilijk blijkt. Mensen spreken het liefst anderen aan die ze al kennen, dan af te stappen op een vreemde, terwijl het doel van netwerken is om nieuwe mensen te leren kennen.

Ook zien zij dat de manier waarop netwerken gebruikt worden verschilt per branche en bedrijf. Vooral in het midden en kleinbedrijf zijn zij benieuwd naar de manier waarop ondernemers hun netwerk gebruiken.

Naar deze twee onderwerpen doen Mandy Lenferink en Tyrza Eijselendoorn een afstudeeronderzoek. Deze twee onderzoeken zullen wij in dit artikel wat meer in detail bespreken.

Tyrza doet onderzoek naar de drempels bij het eerste contact bij het zakelijk netwerken.

Het leggen van eerste contacten is voor de meeste mensen een moeilijke stap en zeker in de context van het zakelijk netwerken. Er rijzen vragen als: wat moet ik zeggen? En: wat als het gesprek spaak loopt? Op het Internet zijn verschillende handvaten te vinden als het gaat om tips voor netwerken. Deze tips spelen echter niet in op de vraag hoe je dat leggen van een eerste contact nu precies aan moet pakken. En ook in de wetenschap wordt deze vraag nog niet beantwoord.

Dit gaf mij een aanleiding om dat maken van een contact tijdens het zakelijk netwerken eens onder de loep te nemen.

De eerste vraag die dan rijst is: Wat vinden mensen zo moeilijk aan het leggen van contacten? In een vooronderzoek met interviews probeer ik deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Vervolgens is het doel om uit te zoeken wat de belangrijkste factoren zijn die invloed hebben op de manier waarop mensen contact maken met vreemden.

Een aantal van deze factoren zijn onder andere de motivatie die mensen hebben om een ander aan te spreken, zelfvertrouwen en de mate waarin mensen denken gespreksstof te hebben voor het gesprek dat komen gaat.
Maar het is zeker dat als dit onderzoek uitkomsten heeft, het ook voor jullie interessant zou kunnen zijn. Want wie wil er niet goed kunnen netwerken? Wie weet haal je er wel je voordeel uit.

Netwerken en ondernemers binnen het midden- en kleinbedrijf (MKB)
MKB-ondernemers zijn een bijzondere groep binnen het zakelijk netwerken, omdat ze een nogal moeilijk te bereiken groep zijn. Veel van hen lijken ‘self made’ netwerkers en zijn moeilijk te bereiken voor professionele netwerkers. Maar wat drijft die MKB-ondernemers? Waarom netwerken ze en met wie? Is het vooral veel gezelligheid met een biertje daarbij? Dit zijn zo een aantal vragen die Mandy de aanleiding gaven om haar onderzoek te gaan richten op MKB-ondernemers binnen het zakelijk netwerken.

Vervolgens bleek deze groep in het bijzonder binnen het netwerken nog niet of nauwelijks wetenschappelijk benaderd te zijn. Een extra punt waardoor mijn interesse versterkt werd. Mijn eerste en belangrijkste vraag voor mijn onderzoek is dan ook: Welke rol speelt netwerken voor MKB-ondernemers?

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van deze ondernemers en wat netwerken nu voor hen betekent, heb ik besloten om kwalitatief onderzoek te gaan doen en wel face to face interviews. De interviews heb ik zo opgezet dat de ondernemers door middel van het in kaart brengen van een gedeelte van hun netwerk gaan praten over hoe, waarom, wanneer, waar enzovoorts netwerken. Deze vorm, face to face interviewen, van onderzoek loont zeker! Het is geweldig om te zien hoe de respondenten reageren en antwoorden en om natuurlijk op verschillende plekken te komen.

Ik ben inmiddels al begonnen met het uittypen van de interviews, maar het is nog te vroeg om echte voorlopige conclusies te geven. Wel kan ik verklappen dat MKB-ondernemers eigenlijk allemaal een eigen visie hebben op netwerken die dus tot nu toe erg uiteen kunnen lopen, van acquisitie tot het bewust bezoeken van verschillende meetings en business- of netwerkclubs. Kortom een erg leuk onderzoek met nog interessante uitkomsten in de maak. Wellicht brengt het jou op een idee voor een (vervolg)onderzoek, juist omdat netwerken niet direct en bewust binnen de opleiding gecommuniceerd wordt.

Mandy zal op 18 maart a.s. afstuderen op haar onderzoek. We komen er nog verder op terug

The Master Networker Institute ondersteunt de Nederlandse ondernemers en maakt hen wegwijs op het gebied van Referral Marketing en Netwerken. The Master Networker Institute leert de ondernemers hoe zij hierin een duidelijke structuur aanbrengen en op welke wijze deze onderdelen kunnen worden geïntegreerd in de marketingplannen en –strategieën en in de praktijk toe te passen. Dit leidt voor hen tot geheel nieuwe inzichten op het gebied van netwerken. Uiteindelijk zal dit resulteren in een verhoging van de omzet en het behalen van de winstdoelstellingen. Voor meer informatie: www.masternetworker.nl