donderdag 8 april 2010

Geven. Geven.......!?

Wat is dat met dat geven. Van iedereen die ook maar iets met netwerken van doen heeft, hoor ik maar steeds: Geven. Eerst Geven!

Maar wat moet ik dan geven? Zullen we eens beginnen met het geven van een glimlach. Een vrolijk gezicht trekt al aandacht en stelt iemand anders gerust. Met stugge, norse, onvriendelijke mensen hoef ik geen contact. Met vrolijke mensen wel! Je kunt dus een vriendelijke uitstraling geven..

Vervolgens zou je echte ongeveinsde aandacht kunnen geven aan het verhaal van de ander. Vragen stellen om te proberen daadwerkelijk te begrijpen wat de ander doet. Vragen stellen en terugkoppelen, zodat je het verhaal van iemand anders zo maar kunt navertellen aan een volgende persoon. In feite kun je iemand op een dergelijke manier vlekkeloos introduceren.


Een van de Nederlandse deugden is bescheidenheid. De Nederlander zegt "Eigen Roem Stinkt". Of ook "Praat niet over jezelf, dan doen anderen wel als je weg bent". Jezelf laten introduceren is dus op een handige manier deze twee klippen omzeilen. Als iemand anders jouw vaardigheden roemt, komt dat héél anders over dan dat je het zelf moet doen.

Iemand introduceren is de basisvaardigheid van een Netwerker. Want als je iemand in zijn bijzijn op de juiste manier kunt introduceren bij iemand anders, dan kun je dat ook als de betreffende persoon er niet bij is.

Je begint dus met een klein cadeautje: "Heb je Harry al ontmoet, Harry doet...., heeft een bedrijf dat en zijn klanten zijn....." Zo werk je heel langzaam via de ZVW©-methode naar een veel groter cadeau toe: een referral. "Harry ken ik heel goed en ik vertrouw blindelings op zijn vakbekwaamheid omdat... . Hij kan het probleem wat jij net omschrijft op een geweldige manier oplossen. Is het goed dat ik Harry vraag, contact met je op te nemen? "

De gift waar elke netwerker het voor doet. Uiteindelijk! Daar zou je naar toe kunnen werken. Toch??